Biztosítási események

A biztosítási esemény az az esemény, amelynek bekövetkezésekor a szerződés alapján a biztosító társaság felé az ügyfél jogosan nyújthatja be kárigényét, azaz a biztosítót kártérítési kötelezettség terheli.

Ezek a biztosítási események rendszerint pontosan, a körülményeket is meghatározva kell a szerződésben rögzíteni (per risk biztosítás esetén), így az alapján állapítható meg, hogy a kárigény jogos-e, vagy sem.

Ha a körülményeknek megfelel, azaz a meghatározott körülmények között történik a biztosítási esemény, akkor a biztosítónak kötelessége a szerződésben foglalt maximális összegen belül kiutalni a kártérítést.

Ehhez azonban meg kell valósulnia néhány feltételnek, hiszen ha valami nem protokoll szerint történik, akkor megakadhat, sőt. érvényét vesztheti a folyamat. 

Leggyakoribb biztosítási események

Amennyiben nem egy speciális szerződést szeretnél kötni valamilyen nagyon spéci eseményre, akkor a legtöbb lakásbiztosítás általában ugyanazokat a káreseteket szokta jegyezni.

Persze szolgáltatónként és csomagonként is lehetnek eltérések, ami az egyik ajánlatban szerepen az esetleg a másikban nem, és fordítva.

De általánosságban kijelenthetjük, hogy a legtöbb kötvény körülbelül ugyanazokat a biztosítási eseményeket tartalmazza:

 • tűzkár
 • tűz nélküli füstkár
 • robbanás
 • vezetékrendszeri meghibásodás okozta beázás
 • viharkár
 • villámcsapás (közvetlen és közvetett hatás)
 • jégverés
 • hó okozta kár
 • árvíz (kivéve bizonyos esetekben)
 • földcsuszamlás
 • földrengés
 • ismeretlen üreg beomlása
 • rongálás
 • idegen jármű, tárgy okozta károk
 • betörés
 • üvegkárok (építészeti)
Leggyakoribb biztosítási események

Valamint különböző egyéb esetek is előfordulhatnak, akár kiegészítő biztosítási eseményként is.
Általánosságban kijelenthető, hogy ami egy hétköznapi háztartással megtörténhet, az jellemzően benne van egy alap csomagban, de természetesen kiegészítések, bővítések is hozzávehetőek, persze a biztosítási díj megfelelő egyeztetése után.

Mindenesetre az a legjobb, ha a választott lakásbiztosítás a lehető legszélesebb körre kiterjedő, ha az alapcsomag is kielégíti minden igényedet.
Ha sikerül ilyet találni, akkor nem szabad soka tétovázni, mert a szerencsétlenség bármikor, bármelyik nap beüthet.

Érdemes észben tartani

Érdemes észben tartani

Mindamellett, hogy a biztosítási események bekövetkezésekor ügyfélként kártérítésre vagy jogosult, Téged is terhelnek bizonyos kötelezettségek.

Például köteles vagy a káresetet 48 órán belül bejelenteni, különben búcsút inthetsz mindenféle igényednek.

Továbbá jobban teszed, ha a biztosító által küldött kárszakértő kiérkezése előtt nem nyúlsz a sérülésekhez, ugyanis ha a kiérkező ember csak a kijavított, hűlt helyét találja az esetnek, akkor értelemszerűen nem fog vele a továbbiakban foglalkozni.

Ezen kívül kötelességed még az adatokat pontosan, a valóságnak megfelelően közölni a biztosítóval, részben azért, hogy reális képet kapjon a helyzetedről, ami a kockázatelemzés szempontjából is fontos; másrészt pedig a kommunikáció miatt, hiszen Te sem örülnél, ha lenne egy ügyfeled, akit képtelen vagy utolérni.

És végül, de nem utolsó sorban az egyik legfontosabb mind közül: kötelességes minden tőled telhetőt megtenni a biztosítási események elkerüléséért!

Ha éghető folyadékot tárolsz a kandalló mellett, esetleg rendszeresen nyitva felejted a bejárati ajtót, avagy az alap betörés elleni védelmed olyan gyenge, hogy egy erőszakosabb macska is bejutna, akkor sajnos az általad generált kockázat túl nagy, és nemigen várhatsz kártérítést.

Ha ezeket észben tartod, akkor nagy valószínűséggel nem lesz gondod sem rövid, sem hosszú távon.

Kiterjesztés

Az alap biztosítási csomag – ellentétben a közhiedelemmel – csak és kizárólag magának az ingatlannak a károsodására, állapotára vonatkozik.
Lakás esetében ezzel még nincs is akkora gond, de kertes családi háznál már annál több problémát okozhat.
A lakásbiztosítás kiterjesztésre szorul, ha szeretnéd telekhatártól telekhatárig védeni a vagyonodat, ugyanis így alá fog tartozni a kerítés, a kapu, akár a melléképületek is, sőt, a kerti gépek ész szerszámok is belefoglalhatóak!
És ha már itt tartunk, a lakás belsejét se feledjük!
Az ingóságok ugyanúgy a vagyonod részét képezik, és igen tetemes összeget tudnak kitenni.
A bútorzattól a ruhákon és a konyhafelszereléseken át az utolsó kanálig minden értéket képvisel, nem csak a számítástechnikai eszközök és a háztartási gépek.
A normális élethez mindre szükség van, és bármikor történhet bármi ezekkel is, biztosítási esemény következtében.
A műtárgyakkal, üvegből készült bútorrészekről, hangszerekről nem is beszélve.
Ha ki szeretnéd az ingóságaidra is terjeszteni a lakásbiztosítást, akkor nagyon fontos, hogy mindent dokumentálj (a legjobb, ha pontos értékkel együtt, de mindenképpen fotóval), hiszen ez alapján tudják majd a biztosítónál a biztosítás értékét kiszámolni.
Ha tovább gyarapodsz vagy lecserélsz valamit, azt is célszerű lejelenteni, mert így a kötvényed napra kész marad, és nem kell a fejedet vakarni, ha káresetkor a nagyképernyős lapos tévéd ára helyett a régi, képcsöves Orion értékét kapod.

Suvadas