Biztosítás típusok

Mint a dolgok legnagyobb többsége, a lakásbiztosítás sem olyan, hogy csak egyféle van belőle.

Pedig mennyivel egyszerűbb lenne az egész, nem igaz?

Csakhogy mindenkinek mások az igényei, mindenki szeretni a dolgokat a maga szájíze szerint alakítani, főleg akkor, ha egy évekre szóló szerződésről van szó, ami rendszeres pénzbefizetést fog igényelni a lemondásáig.

Így tehát akárhány biztosítóhoz is fogsz betérni, az ajánlatok mindenhol mások lesznek.

Azonban vannak bizonyos állandóságok is, például a lakásbiztosítások típusai, melyekből kettőt különböztethetünk meg. 

Per risk biztosítás

Per risk biztosítás

A per risk biztosítás a legtöbbek által ismert forma, a legáltalánosabban alkalmazott eljárás.
Nevének jelentését talán úgy lehetne legjobban lefordítani, hogy „eseti, esetleges”, mivel ez a konstrukció a konkrét esetekre épít.
Ez azt jelenti, hogy a szerződésben megfogalmazott, konkrétan lefektetett biztosítási eseményekhez köti a kártérítés kifizetését.

Vagyis: ha a biztosítási szerződésben szerepel például a csőtörés okozta beázás, akkor ilyen esetben a biztosítód, amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban ez az eset áll fenn, fizetni fogja a javítási költségeket.
Ha heves esőzés okozta a beázást, viszont az nem szerepelt a kötvényben, úgy sajnos a költségek Téged fognak terhelni.

Azért ilyen népszerű ez az alak, mert konkrétan tartalmaz mindent, amire kiterjed, ehhez igazodva pontosan meg lehet határozni, hogy biztosítási esemény történt-e, vagy azonkívül esik a káreset.

All risk biztosítás

All risk biztosítás

Az all risk biztosítás pont a másik végéről közelíti meg a dolgot, mint a per risk.
Nevének jelentése: teljes kockázat, vagyis a biztosító teljes körű védelmet ajánl az esetleges károk ellen.
Vagyis nem teljesen, mivel ennek is vannak feltételei, azaz azok az események vannak a szerződésben rögzítve, amely esetekben NEM térít a biztosító.

Gyakorlatilag tehát itt a kivételek vannak rögzítve, amiken kívül minden esetben fordulhatsz hozzájuk.
A gyakorlatban: ha az all risk lakásbiztosításodban szerepel például a jégverés okozta kár, és egy heves nyári zivatar jégesőt is hoz, és összetöri néhány tetőcserepedet, akkor sajnos magadra maradtál.
Ellenben ha a jégkár szerepel, de a viharkár vagy a villámcsapás nem, akkor ez utóbbiakkal már jogosan támaszthatsz kártérítési igényt a társaság felé.

Általában az all risk biztosítások valamivel olcsóbbak, viszont közel sem olyan széles körben használatosak, mint a per risk szolgáltatások, lévén sokkal kevésbé konkrétan definiált, hogy mely esetekben terheli a vállalatot térítési kötelezettség. 

Suvadas